Monday 16 April 2012

Roti Bawean ke Roti Boyan?



glitter-graphics.com

ok ramai budak2 sekarang x taw n x mnt sgt makanan ni. .sedap what. .u shud try one. .Roti Bawean atau lebih dikenali dengan name Roti Boyan ni typical dgn kaum boyan. .ok bukan nk cerite pasal perkauman yew kt sini. .aq nk cerite psl Roti Bawean yg arwah nenek aq pnh buat. .sedap dye jgn cerite r. . sape mkn mesti nk lagi. . tp syg. .resepi ni x berkembang sgt. .sebab x diamalkan oleyh anak,cucu dan cucu dan cucu lagi nenek aq(kiteorang bkn org boyan). .ok cerite punye cerite korg mesti nk tau kn ape keistimewaan Roti ni. .
keistimewaan roti ni terletak pada inti dan kulit dye. .n kalau korg nk taw,klu korg mkn roti ni pd pagi hari,ianya boleyh buat korg kenyang bertahun2(nampak beno tipunye kan?). .x de la. . ckop la pai mlm korg kenyang. .sbb roti ni agak besar actually(bergantung pada citarasa pembikin)
ok la aq x nk byk cerite lagi,meh sini aq ajr cmne nk wat roti bawean ni. .first of all korg kne turunkan semua kasih syg terhadap doh dan intinya. .haha curah kan la air mate. .juz joking. .

Bahan2 untuk kulit
650gm tepung gandum
320 ml air suam
60ml minyak sayur
2 sudu mkn minyak sapi
1/2 sudu serbuk penaik
1 sudu teh gula
1/2 teh sudu garam

Cara:Satukan air suam panas, minyak, minyak sapi, baking powder, gula dan garam di dalam sebuah bekas. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yg lembut. Buatlah beberapa bebola mengikut saiz yg anda inginkan. Biarkan sebentar.

Bahan Inti
1 kg kentang (dibersihkan & direbus hingga empuk, kemudian buang kulit dan lecek)
3 biji telur (kocok sedikit)
sedikit daun sup/bawang (dihiris)
2 biji bawang besar (potong dadu)
sedikit sayur campur (optional)
secukup lada putih serbuk
garam secukup rasa

Cara
Gaul semua bahan dan sesuaikan rasanya.

Cara Membuat Roti Bawean (1)
Canai satu bebola doh yg direhatkan tadi hingga menjadi sekeping bulatan. Isikan dgn inti dan lipatlah menjadi persegi empat. Goreng diatas kuali leper seperti menggoreng roti canai.Bubuh minyak sekali-sekala dan angkatlah setelah Roti Bawean ini kekuning-kuningan.



Okeng selamat mencube. . ariossa!

No comments:

Post a Comment